Από την παρουσίασηΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Λάζου, καθηγήτριας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα: «Γυναίκες και Επανάσταση 1821. Από τον Οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος».
Η συγγραφέας ακολουθώντας μια αυστηρά συντεταγμένη ιστορικά και μεθοδολογικά δομή μέσα από τα έξι κεφάλαια του βιβλίου της παρακολουθεί τη ζωή των γυναικών εν πολέμω στο πλαίσιο και τα συμβάντα της εποχής. Πραγματεύεται τον τρόπο που βίωσαν την ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της επανάστασης. Ιχνηλατεί τις πράξεις και τις στάσεις τους απέναντι στη μοίρα, τον φόβο και την πείνα. Περιγράφει τη ζωή τους, την καθημερινότητα, τη βία, τις στερήσεις, την προσφυγιά, την αιχμαλωσία, τη δράση γυναικών Ελληνίδων και Οθωμανών επώνυμων και ανώνυμων που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου σε διάφορες περιοχές (Τριπολιτσά, Μεσολόγγι, Σούλι, Νάουσα, Αθήνα, Μάνη, Χίο, Ύδρα, Ψαρρά και νησιά ). Παράλληλα θίγει θέματα σεξουαλικής ζωής, πορνείας, γάμων και αρραβώνων. Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο εντάσσονταν στην δυναμική της επαναστατικής κοινωνίας και παράλληλα επιχειρεί να αναδείξει τις συλλογικές συνθήκες, τα ήθη και τους μηχανισμούς που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την καθημερινότητά τους.
Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας. Έγινε στο προαύλιο του 5ου Γυμνασίου με φόντο το Μουσείο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Το βιβλίο παρουσίασε η Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων ΜΕΑΛ κ. Ζωή Δεληζώνα και η φιλόλογος του 5ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Αποστολία Καρρά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Κατερίνα Εμμανουήλ, γραμματέας του συλλόγου φίλων ΜΕΑΛ. Ακολούθησε συζήτηση με την συγγραφέα.

Για να δείτε την  ομιλία τ ης  κ. Ζωής  Δεληζώνα κάντε κλικ εδώ

Για να δείτε την ομιλία της κ. Αποστολίας Καρρά κάντε κλικ εδώ