Στα πλαίσια δύο προγραμματισμένων διδακτικών επισκέψεων (στα μαθήματα της Αρχαίας Ιστορίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) τα τμήματα Α2 και Β5 του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, με συνοδούς τις Φιλολόγους Αμπελαργά Λαμπρινή και Τσολάκη Φωτεινή, επισκεφτήκαμε το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας καθώς και τον λόφο του Φρουρίου.

Το Αρχαίο Θέατρο, σήμα κατατεθέν της Λάρισας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέ¬¬ατρα του ελληνικού χώρου, ένα μνημείο μεγαλειώδες, κτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από μάρμαρο και με πλουσιότατο πλαστικό διάκοσμο. Ενταγμένο στον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης, οικοδο¬μή¬θηκε στις νότιες υπώρειες του λόφου του "Φρουρίου", όπου και η οχυρωμένη ακρό¬πο¬λη. Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες η κατασκευή του ανάγεται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Στους πρώτους αιώνες λειτουργίας του, εκτός από την τέλεση θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου της περιοχής (Κοινό των Θεσσαλών). Στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα (για την τέλεση αποκλειστικά επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων, μονομαχικών αγώνων, θηριομαχιών, παραστάσεων μίμων κ.ά.), ενώ οι θεατρικές παραστάσεις πραγματοποιούνταν στο λιτό Β΄ αρχαίο θέατρο της πόλης.
Το Αρχαίο Θέατρο, συνδεδεμένο αρχικά με τη λατρεία του Διονύσου, χωρούσε πάνω από 10.000 θεατές και είχε την τυπική αρχιτεκτονική του ελληνιστικού θεάτρου με τα 3 βασικά του στοιχεία (το κοίλο, που χωριζόταν με 10 κλίμακες ανό¬δου σε 11 κερκίδες, με 25 σειρές εδωλίων, την ορχήστρα, με διάμετρο μεγαλύτερη από 25 μ., με τις δύο μαρμαροστρωμένες παρόδους, που αποτελούσαν στη συνέχειά τους μεγάλους πομπικούς δρόμους, και τη σκηνή, καλοδιατηρημένο κτίσμα 3 οικοδομικών φάσεων, με 4 δωμάτια και 3 εισόδους, μήκους 37,5 μ. και ύψους 3 μ.). Κατά τη μακραίωνη πορεία του το Θέατρο υπέστη σοβαρές ζημιές από καταστροφικούς σεισμούς (κυρίως τον 7ο αι. μ.Χ.), ωστόσο ήταν ορατό μέχρι τα μέ¬σα του 19ου αι., οπότε ένας ισχυρός σεισμός (στα 1868) το κάλυψε με τα ερείπια παρακείμενων οικιών. Οι ανασκαφές για την αποκάλυψή του, που ξεκίνησαν το 1910, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αναμένεται να ο¬λοκληρωθούν σύντομα.
Κι αυτή ακόμα την ώρα, μπροστά στα μάτια μας, ένα συνεργείο τεχνιτών με την επίβλεψη κλιμακίου αρχαιολόγων εργάζεται αδιάκοπα και μεθοδικά στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Το βλέπουμε, το διαισθανόμαστε, η ολοκλήρωση πλησιάζει. Όλα αυτά μας εμπνέουν, μας συγκινούν, μας ενεργοποιούν. Παίρνουμε στα χέρια μας χαρτιά, μολύβια, χρώματα, και φανταζόμαστε και ταξιδεύουμε και αποτυπώνουμε το χθες και το σήμερα ... Κι ο κόσμος γύρω μάς βλέπει, σταματά και ρωτά, χαίρεται και μας επιβραβεύει, όλοι μας θεατές-προσκεκλημένοι σε μια αέναη παράσταση του Μεγάλου δικού μας Θεάτρου!
Με χαρούμενα πρόσωπα, ζωηρές φωνές και διάθεση στο φουλ ανηφορίζουμε για τον λόφο του Φρουρίου. Πρώτος μας σταθμός ο αρχαιολογικός χώρος της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου, πρώτου Επισκόπου Λαρίσης. Οικοδομήθηκε τον 6ο αι. μ.Χ. και διατηρήθηκε μέχρι και τον 15ο. Στα ερείπια διακρίνεται σήμερα ο θολωτός τάφος του Αγίου με τον ζωγραφισμένο σταυρό. Μεγαλύτεροι και μικρότεροι παρακείμενοι τάφοι μαρτυρούν για την ύπαρξη κοιμητηρίου στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ στα ανατολικά ως μέρος των κτισμάτων που πλαισίωναν τον ναό διασώζεται τμήμα μικρού ρωμαϊκού λουτρού. Μετακινούμαστε στα βόρεια του λόφου, όπου το μεγαλόπρεπο Μπεζεστένι, η σκεπαστή αγορά των Οθωμανικών χρόνων. Χτίστηκε τον 15ο αι. και αποτέλεσε τον εμπορικό πυρήνα της πόλης για πάνω από 3 αιώνες. Σήμερα στον χώρο εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής και επανάχρησής του.
Ολοκληρώνοντας τις διδακτικές μας επισκέψεις κατηφορίζουμε από τον λόφο του Φρουρίου, τον λόφο που κατοικήθηκε πριν από 8.000 χρόνια και που δεν έπαψε ποτέ να αγκαλιάζει τη ζωή της πόλης μας, γεμάτοι γνώσεις, αλλά και με την πεποίθηση ότι όλοι εμείς αποτελούμε μια ακόμα ζωντανή ψηφίδα στο κάδρο της μακραίωνης τοπικής μας ιστορίας.